Как да разпознаем млечния от имитиращия продукт в магазина. При предлагане

...
Как да разпознаем млечния от имитиращия продукт в магазина. При предлагане
Коментари Харесай

Как да различим истинското сирене от имитиращ продукт

Как да разпознаем млечния от имитиращия артикул в магазина. При предложение на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни би трябвало да се съблюдават следните условия:

- Продуктите да са авансово сложени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в комерсиалния обект;

- Продуктите да са сложени на обособени щандове или на обособени за задачата места, отделени по подобаващ метод или разнообразни от тези, на които се оферират млечните артикули

- Щандовете им  да са ясно обозначени с надпис " Имитиращи артикули ".

Друг способ да се уверим, че купуваме първокласен артикул, е деликатно да разгледаме текстурата му. Имитиращите артикули са с извънредно гладка повърхнина, до момента в който едно същинско сирене, да вземем за пример, би трябвало да е зърнесто. Накиснем ли го във вода, то няма да се разпадне, за разлика от имитиращия артикул.

12 хиляди тона имитиращи артикули са създадени у нас през 2023 година

Според данни, показани от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, в предаването “Тази заран " по bTV 12 хиляди тона имитиращи артикули са създадени у нас през 2023 година Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина? 

В българското законодателство съществува разпоредба за характерните условия към млечните артикули, която регламентира наличието и метода на етикетиране. Това оказва помощ на потребителите да се ориентира за наличието на щанда в магазина.  

" Потребителят трудно с решителност би различило имитиращия артикул от сиренето на външен тип. Имитиращите продукти са с по-малък период на годност от млечния. Най-добре е да закупуваме опакован имитиращ артикул, в случай че желаеме подобен. ", сподели Викьова 

Производителите на имитиращи продукти нямат право да употребяват думата " млечен "  в описанието на продукта, както и такова изложение, което демонстрира, че храната има свойства или характерности на мляко и млечен артикул.

При етикетирането на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко, върху етикета наложително се слага " Имитиращ артикул " и ясно означение на съставката, употребена като сурогат на млечните съставки. 

Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР